High Frequenzy Trading just nu

Daniel Berg om vad som hänt med High Frequenzy Trading under hösten.

Någon sorts bildtextSedan artikeln skrevs i september har HFT kommit att debatteras på högsta politiska nivå i USA, samtidigt som börserna världen över på ostadiga ben sprungit ikapp och förbi förlusterna från den stora finanskrisen. I de mest tekniskt avancerade marknaderna, USA och Storbritannien, har HFT bekräftats omfatta upp mot tre fjärdedelar av den totala handelsvolymen på börserna och dess tillväxt anses nu vara på väg att plana ut där. HFT-firmorna vänder sig nu i allt högre utsträckning mot de ännu inte penetrerade asiatiska, och fortfarande relativt mindre berörda europeiska börserna.

Debatten som blossat i HFT:s hemland USA har kretsat kring rapporterna om ”The Flash Crash” 6:e maj som diskuteras i artikeln. Två utredningar har gjorts från statligt håll som finner stöd för teorierna om att HFT var delaktiga eller drivande i det plötsliga fallet och kaoset. Man har, mycket förenklat, funnit att eftersom marknaderna idag är så snabba kan mindre marknader, som vinner sin likvididet mest genom den oerhörda transaktionshastigheten hos några få aktörer med ganska låg volym, att snabbt (och då menar man mycket snabbt) torka ut om endast en eller ett fåtal HFT-aktörer drar sig ur marknaden. Vilket verkar ha varit vad som hände med Mini-e-kontrakten den 6:e maj. En process av automatiska stop-loss-orders satte igång hos andra handlare vilka på andra marknader snabbt fann likviditeten rinna ut ur kablarna på liknande sätt.

Den mesta lagstiftning som föreslagits har ännu inte gått igenom, så som skapandet av ”farthinder” eller förbudet mot Flashtrading. HFT är heller inget isolerat fenomen lagstiftning kan ta itu med. Hastigheten på världens börser – och viktigare dess ojämna fördelning mellan aktörer – omfattar hela finansindustrin och en reglering av börsens hastighet torde skapa nya hastiga kopplingar för handeln inom andra av dess delar såsom inom banksystemet eller mer exotiskt inom den digitaliserade spelbranschen.

Vid årsskiftet 2011 kan man alltså ännu se finansvärlden och HFT stå upprätt, om än på vingliga ben. Staterna har tagit de flesta slagen för dem under de senaste tre åren i deras gemensamma kamp mot … ja. Vem är det de slåss mot egentligen?

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s