”Bokmarknaden alltmer stalinistisk”

Bokhandeln säljer inte den nya biografin om Hunter S. Thomson (Vertigo). Förläggaren Carl-Michael Edenborg:

”Den svenska bokbranschen blir allt mer stalinistisk. Två ägare kontrollerar förlag, distributörer och återförsäljare: Bonniers och KF Media. De prioriterar sina egna böcker i alla leden. På det sättet kan de ägna sig åt sina femårsplaner och styra utbudet av böcker. De som blir lidande är läsarna: de får allt mindre att välja mellan. För att inte tala om de oberoende förlagen: de får inte ut sina böcker. För att tala som en liberal: marknaden är satt ur spel. Och konkurrensverket vägrar göra något åt saken. När Vertigo återigen — för vilken gång i ordningen? — drabbades av kalla handen från återförsäljarna med sin populära biografi över Hunter S. Thompson, tog vi ett radikalt steg: vi gjorde en exklusivitetsdeal med en återförsäljare, Kulturbutik.se. Boken säljs bara hos dem, samt i några utvalda butiker. En extrem situation — den svenska bokmarknaden fungerar uselt —kräver extrema svar.”

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s