Allemansrätt – inte för alla?

Det är skillnad på bärplockare och bärplockare tydligen. I alla fall enligt Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, som sedan skogarna i norr började besökas av utländska bärplockare anställda av olika bärföretag tycker att det ska kosta att få plocka. Anledningen? Skogsägarna irriterar sig på att plockarna skräpar ner, skadar skogen och att deras bilar står i vägen, stod det att läsa i DN häromveckan. Klingar lite oroande i mina öron.

För var går gränsen för kommersiell plockning? Och vem ska bedöma det?

Allemansrätten regleras i grundlagen och gör det möjligt att röra sig fritt i naturen, oavsett vem som äger marken, och plocka bär och svamp så länge man inte stör eller förstör. Det finns inget som hindrar att allemansrätten utnyttjas organiserat eller på kommersiella grunder. Om man skadar naturen kan det redan i dag leda till straff. Ingen anledning att ändra på någonting alltså. Allemansrätten är en fantastisk rätt som vi ska vara rädda om.

Annika Hallman

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s