Författarförbundet mobiliserar mot biblioteksentreprenad i Nacka

Nackabibliotekens öde angår oss alla, skriver Författarförbundet och uppmanar till demonstration den 17 februari. Demonstrationen gäller, om någon missat det, Nackas beslut att låta upphandla driften av alla sina bibliotek. Författarförbundet har också skrivit ett öppet brev till politikerna.

Och visst är folkbiblioteksfrågan större än kommunerna, frågan är om den också är större än det kommunala självstyret? Troligen inte. Det kommunala självstyret är heligt och politiker kan styra och ställa efter ideologi, ibland kan det bli bra. Ibland blir det riktigt dåligt och ensidigt.

I Nacka verkar politikerna ensidigt ha bestämt sig för att kommunal drift per definition är dåligt och inte väl utnyttjade skattepengar, dålig drift. Bättre blir det, om man ska förstå politikerna, om driften drivs kommersiellt. Politikerna i Nacka har framhållit att Nacka är den kommun i Stockholms län som satsar mest på bibliotek och att nackaborna är bland landets flitigaste biblioteksbesökare. Kalle Güettler har effektivt visat att det är fel: I Nacka lånas det nu 25 procent mindre än i en genomsnittlig stockholmskommun. Och Nackas barnboksbestånd är mindre än hälften av medelkommunens.

Det går inte att bete sig med biblioteken hur som helst, folk blir förbannade, folk bryr sig, folk protesterar. Biblioteken är viktiga, det är omvittnat otaliga gånger. Det ska inte underskattas. Det ska finnas bibliotek, gärna av många schatteringar, men biblioteken ska förbli en frizon där kulturell allemansrätt råder. Och varför så drastiskt ändra på ett vinnande koncept? 93 procent av svenskarna tycker att bibliotek är viktigt för barns läsutveckling och 76 procent tycker att biblioteken är i takt med den moderna människans behov. (Skop, 2010)

I England går för övrigt protesterna på högvarv, Nick Wire och Philip Pullman är bara två exempel på klyftiga försvar för bibliotek.

Marianne Steinsaphir

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s