Höst och häst

Hösten är en bra tid för biobesök och en film ni inte bör missa är Lisa Aschans Apflickorna, hyllad av de flesta. Och nu är det min tur.

Storyn är egentligen ganska enkel.

Emma börjar i ett voltige-lag, en slags uppvisningsgymnastik till häst. Där möter hon Cassandra. Redan från den första ordväxlingen börjar ett obehagligt maktspel mellan flickorna att ta form. Det handlar om sexualitet och våld, konkurrens och ensamhet.

Hela filmen utspelar sig i ett slags gränsland, man vet inte om man ska skratta eller rysa. Filmens lugna tempo och utdragna scener gör att den egna fantasin om vad som ska ske härnäst ligger steget före det som faktiskt sker på duken. Kanske är det just det som gör filmen så obehaglig, och så bra.

Färgerna är matta och bruna, som om ridhusets dammiga torv letat sig in i skådespelarnas porer, lagt sig som ett filter över kameran.

Fotografiets flirt med gamla Westernfilmer är tydlig och uppfriskande. Några torra kaktusar på en veranda. Mocka, läder och tunga frustande djur. Men huvudrollsinnehavarna har varken skäggstubb eller basröst. Filmen leker medvetet med både genus och etnicitet, hela havet stormar och alla stereotyper får byta roll. Men utan att det nämns. Och just att det varken nämns eller påvisas gör det så befriande.

Stallets miljö inbjuder till maktspel. Den militära disciplinens kvarlevor genomsyrar

voltigelärarens stränga order och snärtande piskslag. Det smittar av sig och kommer igen i flickornas samtalston och beteende.

Det finns en etablerad hierarkisk kultur i stallet, både i filmen och i verkligheten och det är just förnimmelsen av denna kultur som gör stallet till en så utmärkt scen. Vilken banal intrig som helst får ett dramatiskt uppsving när den avhandlas genom ett boxgaller med en tung och vass grep i handen.

Se den och kom ihåg att lämna en plats i dig själv där historien kan få tolkas och leva fritt. Annars blir filmen ganska enkel och tråkig.

Clara Lowden

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s