Hiss och diss på mässan

Bok&biblioteksmässan, ja den heter faktiskt så, trots att det blir allt färre bibliotek där. Och  i  DN :s frågetävling om vad mässan egentligen heter ges tre alternativa förslag, men inget av förslagen är Bok & Bibliotek, alltså mässans korrekta namn.  Däremot skrivs det ofta om hur alla  bibliotekarier, lärare och ibland ”kulturtanter” har sina bästa dagar på Bok&Bibliotek. Kulturtant är ett trist begrepp, ömsom lite nedlåtande ömsom hyllande,  för många vet ju att utan kulturtanterna så skulle kultursverige vara betydligt ödsligare. Några kulturgubbar hör man sällan talas om i sådana sammanhang. Men, på Bok & Bibliotek är de frekventa. I olika åldrar  i olika montrar rör de sig hemtamt och säkert.  Det är väl dags att skrota ”kulturtanten”, det var möjligen roligt för några år sedan – men nu? Gäsp.

Detta års mässironi var för mig att kulturministern, densamma som avskaffade stödet till En bok för alla, köpte tre böcker i förlagets monter. Varför gick hon inte till närmaste bensinmack eller Pressbyrå? Hon har ju sagt att böcker finns överallt.

Höjdpunkt: Belarus/Vitryssland. Litteraturresan. En rad fantastiska, intressanta och poetiska programpunkter, bland andra Vilket poetiskt landskap bjuder Belarus på? Poeten Katarina Frostenson inledde med att i en vacker och informativ text berätta om en resa i Belarus i somras, författaren Inga- Lina Lindqvist, med rötter i Barysau och poeten Marya Martysjevich, Minsk, gav sina intryck av landet och språket. Det kändes som om jag fick djupare insikt i detta land nu, än av  mediarapporteringen. Maria Söderberg, fotograf och förläggare , har varit drivande och anordnat flera litteraturrresor. I år ger hon ut antologin ”Språket som i Svalan bor i dess hjärta. Belarus Litteraturresan. En antologi” (Midsommar).  Förlaget Ersatz ger ut flera belarusiska författare, som alla var på bokmässan. Förlagschef Ola Wallin, tillika Svenska Pen:s internationella sekreterare, berättar om en allt svårare situation för författarna.

Bästa citatet: ”Strindberg var ett geni Hjalmar Söderberg en talang” Bo Bergman i boken om sin vän Hjalmar Söderberg på ett seminarium med akademiledamoten Lotta Lotass och litteraturvetaren Staffan Söderblom apropå att akademien ger ut Bo Bergmans bok om Hjalmar Söderberg.

Mässans det gick inte så bra: Samtalet mellan megahyllade Jonathan Franzen och chefredaktören för Borås tidning Stefan Eklund. Det skar sig och storpubliken skruvade sig besvärat. Synd, förväntningarna var höga.

Stor fråga i litet seminarium: Kan skönlitteratur motverka rasism? Naturligtvis gick det inte att svara på, men att unga människor läser och diskuterar skönlitteratur i skolan kan nog ändå bara vara bra.

Marianne Steinsaphir

 

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s