Vem har svikit Syrien?

Mikael Wiehe

Mikael Wiehe på scen på Medborgarplatsen 4 september

Reporter: Fanny Hökby

Vem i hela världen kan man lita på? sjöng Mikael Wiehe i förrgår från trappan på Medborgarplatsen. Möjligen dagens mest berättigade fråga. Många kanske trodde att vi i vänstern var rörande överens om vad vi tycker om Obama och Syrien, men i förrgår visade det sig vara helt fel.

Slagorden från talarna handlade om att krossa USA-imperialismen. Ett ingripande i Syrien skulle innebära ännu ett meningslöst krig utan befrielse för folket – minns Irak 2003. Samtidigt ligger gråten i halsen på dem som väntat på ett ingripande i två år och maktlöst fått se på medan det syriska folket slaktas. När SVT hugger tag i första bästa demonstrant för en intervju visar det sig att denne visserligen är emot ett ingripande, men av helt andra skäl än ovan nämnda. Demonstranten är nämligen anhängare till Assadregimen, vilket i sin tur upprör alla de som trodde att ”vi” hejade på rebellerna. Eller att ”vi” inte skulle prata om Syrien just i dag, eftersom vi skulle prata om välfärd och rättssäkerhet. Ytterligare ett annat ”vi” dolde sitt ansikte med mask och var mest intresserad av att prata om Manning, Snowden, och friheten på internet. ”Vad händer med de syriska kurderna?” frågade ett femtioelfte ”vi”; medan många ”vi” både hoppades och förlorade hoppet om FN. Ett helt annat vänster-vi befann sig vid slottet för att få sig en glimt av presidentens svarta limousin.

”Vänster-vi’et” i Stockholm var inte det ”vi” som ”vi” hade hoppats att det skulle vara. I stället kan demonstrationen liknas lite vid ett fiasko, och Wiehes sångtext blev kanske mer talande än han själv kunde ana.

Man kan undra om denna oformliga klump av aktivister verkligen kan kallas ”vänstern”. Vem är inte längre välkommen i ”vänstern”? Vem ska definiera ”vänstern”? Och vem är det egentligen som har svikit Syrien?

Shora Esmailian har skrivit ett debattinlägg i ämnet:

http://shoraesmailian.com/2013/09/05/vanstern-sviker-syrien/

Kommentarer inaktiverade.