Notering

Barnens hyllning till Nobelpriset

jenny får teckning

”Var är Hassan? Och nu får ni vara tysta och sätta er ner. Han är här. Nu kommer hon.” Det var förväntansfull stämning på Rinkeby bibliotek, inte högtidlig, mer glad och avspänd. Många barn och ungdomar, lärare och en och annan fotograf. Klass 8B repade, och ibland försvann någon tillfälligtvis, för att strax dyka upp. Och så kom hon då Jenny Munro, dotter till 2013 års nobelpristagare i litteratur Alice Munro. Ambitiöst, uppriktigt och personligt berättade sedan barnen om både Alfred Nobel och förstås, Alice Munro. I år hade man läst Tiggarflickan, novellen Kungligt stryk.

Eleverna visar sitt arbete för Jenny Munro.

Eleverna visar sitt arbete för Jenny Munro.

Hon hyllades också med ett stämningsfullt luciatåg. Och sedan fick vi te, saft, kakor och frukt. Alla trivdes och Jenny Munro pratade glatt med barnen. Något honnörsbord fanns inte – det skulle i så fall vara det bord där Munros böcker hade skyltats. Det tog inte sex timmar men sitter kvar länge i våra hjärtan.

Text och foto: Marianne Steinsaphir och Fanny Hökby.

Snabbfakta: För 25:e året i rad inbjöd barnen, lärarna och projektledaren Gunilla Lundgren i Rinkeby till ett möte med nobelpristagaren, på biblioteket. Varje år sedan 1988 när Naguib Mahfouz fick priset arbetar barn och ungdomar med nobelpristagaren i litteraturs texter. Ett tema väljs och sedan färdigställs ett häfte som överlämnas till pristagaren. Barnen arbetar under höstterminen med texterna och gör sedan sina tolkningar. Man besöker också Nobelmuseet, Akademin och kanske något mer ställe.
Gunilla tillsammans med sina elever.

Gunilla tillsammans med sina elever.

tittskåp Tiggarflickan

Elevernas tolkning av Tiggarflickan i form av ett tittskåp.

Kommentarer inaktiverade.