Soldaten Svejk på Arbetsförmedlingen

Av Jan-Erik Pettersson

Rekryteringsmässor är de enda event vi har på arbetsförmedlingen, så det här känner vi inte till, säger en pressansvarig på denna institution till Aftonbladets nätupplaga med anledning av att tusentals personer sista onsdagen i februari samlats utanför dess kontor i Stockholm.

Mötet, om det nu var ett möte, ställdes följaktligen omedelbart in.

Och ändå var det inte så många som kom med tanke på att AF faktiskt, bland annat via sms, hade kallat 61 000 arbetssökande och att inställelse var obligatorisk för åtskilliga. Någon hade uppenbarligen tryckt på en knapp som var fel knapp.

Stökigt kändes det här icke-eventet ändå, så någon tryckte på en knapp till, överfallslarmet nämligen, och vips var åtta polispatruller på plats.

Två saker far nu genom mitt huvud.

Det ena är en fråga: Varför blir jag inte det minsta förvånad när jag läser och hör om det här?

Det andra är ett konstaterande: Sverige är i alla fall ett ganska snällt land. Fortfarande, tills vidare. För poliserna som anländer är inte utrustade med hjälmar och batonger och tårgas utan de är, enligt egen uppgift, på plats för att för att samtala och ”reda ut begreppen”. Demonstranterna, förlåt, jag menar de arbetssökande, skriker inga svärord, krossar inga rutor och kastar inte heller sten på polisen. Och AF:s t.f. GD säger att ingen arbetssökande ska straffas eller få bidrag indraget för att hen uteblivit från obligatoriskt möte.

Om nu verkligen polisen lyckades reda ut något begrepp, såsom exempelvis innebörden av ord som arbetslinje och närvaroplikt, är inte känt. Men ambitionen är lovvärd.

Men jag tror, misstänker, fruktar att om nuvarande samhällstendens fortsätter i fem år till eller tio år till, så kommer, om en liknande sak inträffar (och det gör den säkert), alla de nämnda aktörerna, polis, arbetssökande, GD, att hålla en, som det brukar heta, högre profil, och då kan man att få till ett event som låter höra tala om sig både länge och i vida kretsar.

Jan-Erik Pettersson är frilansjournalist och regelbunden medarbetare i Ordfront magasin.

Kommentarer inaktiverade.