Fullsatt först ut för Reinfeldtkoden

Av Johan Berggren

trio

Ett tomt Visby, tidigt på Almedalsveckans första morgon. Men på restaurang Terrassen, där LO huserar under veckan, är det knökfullt.  Faktiskt. Halv nio en småregnig söndagsmorgon. Den rådande vänstervinden hade blåst in säkert 300 intresserade att lyssna på Ordfronts egen Allianspolitik-mosar-trojka Stefan Carlén (före detta ordförande i föreningen, numera förbundsekonom på Handelsanställdas förbund); Daniel Suhonen (chef för Katalys, före detta styrelsemedlem i Ordfront, skribent i Ordfront magasin, och socialdemokratisk debattör) och Christer Persson, den erfarne och sprängkunnige före detta utredaren och skattesystemsmontören.

Retorikobservation: Daniel Suhonen blir bättre talare för varje år. Det är gester, det är roliga ordbilder, det är träffande exempel och snajdigt lagom återhållna känslor. Undran: när ska partiet (S) sätta honom på en mer offentlig plats? Minister en vacker dag? Kanske för vänsterfalangig. Tiden får utvisa. Men härligt med lite Palmesk talarkonst från en rörelsens son!

De tre har nämligen skrivit en bok, Reinfeldtkoden. Föreningen Ordfront gav ut den i våras. Den behandlar, tar upp, analyserar och, ja, sågar mestadels jäms fotknölarna, borgaralliansens förda politik de senaste åtta åren. Alltså inte deras personer, retorik eller påståenden. Den Förda Politiken. I siffror, antal och procentsatser. Den politiska hårdvaran vi kanske (eh, nej, säkert) borde tala om lite oftare.

Under en timme lägger de tre herrarna ut texten. Som ett gammalt gift par höll jag på att skriva, men jag menar som ett gammalt invant menage-à-trois, gnabbas de lite med varandra mellan de exakta, detaljrika utläggningarna. Var ska vi börja? Med att de 10 procenten rikaste i Sverige blivit jättemycket rikare och de 10 fattigaste procenten blivit fattigare? Med den ökade arbetslösheten som Reinfeldt försöker prata runt med siffertrix? Eller kanske med de 140 miljarder i skattesänkningar som borgarna har genomfört. Ja, det blir bra. 140 miljarder kronor som kunde gått till sjukhusen, skolorna: det motsvarar 310 000 offentliganställda (lärare, sjuksköterskor, p0liser … ). Men istället gått till de rika, gjort dem ännu rikare. Med tanken att detta skulle ”skapa” fler jobb. Facit: det gjorde det inte. Men det urholkade välfärden och ökade klyftorna. (Kan någon, snälla, ge Fredrik Reinfeldt ett kalsongryck från mig? Tack.)

En grundtes som de tre författarna driver är att Moderaterna inte alls gått ifrån sin ideol0giska grundvision: att sänka skatter, skatter och åter sänka skatter. Att montera ned den ”passiviserande” och för lönsamheten och växtkraften och entreprenörsskapet och yada yada skadliga välfärden. Sedan har herrar Reinfeldt och Borg gått från att i sin ungdom (nå, cirka 30 år gamla) vara spritt språngande nyliberaler, till att bli … smygnyliberaler? Eller, från revolutionärer till reformister, som Stefan Carlén uttrycker det.

Presentationen gick bra, de tre bokskrivarna har gjort detta förut (dessutom skrivit två böcker till i serien, föregångarna: ”Åtta år med Reinfeldt” (inför valet 2006) och ”Bokslut Reinfeldt” (inför valet 2010) så vi får väl hoppas på tredje gången gillt nu. Intresset för boken och ämnet här i en arla söndagsotta pekar på det. Det lite läskiga är att förutsägelserna från boken 2006 i stort sett slagit in, och kan nu i ”Reinfeldtkoden” tryckas igen, som fakta och facit.

De närvarande exemplaren sålde slut på en minut och många beställde exemplar från Ordfront. Det kan du också göra, här.

Almedalens konstnärliga ledare, om den hade någon, är en sopa. Börjar med det bästa, sedan det talet från den blivande statsministern redan första kvällen. Och sedan dagen därpå, det enda riktigt tunga internationella inslaget: succésäljande statistiktuggande franske ekonomen Thomas Piketty (ja, jag kommer rapportera om denna den sakliga, milda kapitalism-kritikens Beatles, imorgon. Ska bli kul!)

Vem kommer orka vara kvar till Centern ska ha ”sin” dag nästa söndag?

Johan Berggren är chefredaktör på Ordfront magasin.

 

Kommentarer inaktiverade.