Edward Snowden får Ordfronts demokratipris (och du kan inte gissa vad som hände sedan!)

Edward Snowden, Ordfronts demokratipristagare 2014

Årets mottagare av Ordfronts Demokratipris är den amerikanske visselblåsaren Edward Snowden. Snowden kommenterar:

– I am humbled and grateful to be recognized for my work to reinvigorate democratic oversight over national security agencies worldwide. The debate that we’ve over the last year should have occured before, not after, the deployment of a global mass surveillance system. But it´s not too late for the citizens of free societies to demand reform and accountability. I thank you for this honor, but I thank you even more for your work in furtherance of true democracy.
Edward Snowden kommer att medverka via direktlänk vid prisutdelningen på Mänskliga Rättighetsdagarna i Umeå, lördagen den 15 november klockan 14.00-15.00. Medverkar där gör även journalisten Glenn Greenwald, som bearbetat och publicerat artiklar om Snowdens avslöjanden.

Juryn motivering av valet av Edward Snowden: ”På ett samvetsgrant och ansvarsfullt sätt blottade ett system där telefoner, internet och annan kommunikation – individer emellan och av hela nationer – avlyssnas och lagras permanent. Snowdens utgångspunkt var att det ska vara upp till allmänheten att bestämma om vi vill leva i en värld där vi är ständigt övervakade av staten. Med stort personligt mod och med välformulerade analyser initierade han en global debatt om ett övervakningssystem som agerar bortom både demokratisk kontroll och rättsstatliga principer.”

– Det kändes som ett väldigt självklart val när juryn föreslog Edward Snowden som pristagare även om det innebar ett undantag från principen om att en svensk insats ska uppmärksammas, säger Anna Wigenmark, föreningen Ordfronts ordförande och människorättsjurist.

 Vi tycker att det han har gjort och gör främjar sann demokrati, inte tvärtom, som flera av hans kritiker anser. Hans avslöjanden visar att makt missbrukas om det inte finns kontrollmekanismer på plats, och att resultatet maktutövning i hemlighet kan bli förödande både för människors liv och integritet.

Beslutet att ge Edward Snowden priset togs redan i våras men vi har respekterat hans önskan om att inte offentliggöra hans medverkan på Mänskliga Rättighetsdagarna förrän nu. Självklart hade vi helst sett att han varit fysiskt närvarande, men det visade sig tyvärr inte vara möjligt.

OM/Föreningen Ordfront

Läs mer om Edward Snowden, Demokratipriset och Mänskliga Rättighetsdagarna i Umeå på Föreningen Ordfronts hemsida.

 

Kommentarer inaktiverade.