STIG FREDRIKSON: Venediktovs nio liv

Efter ännu ett skickligt undanglidande från censuren kan radiostationen Moskvas Eko fortsätta sända. Men hur länge kan denna oberoende station hålla repressionen stången?

Av Stig Fredrikson

Stig Fredrikson

Alexej Venediktov, den legendariske chefen för den oberoende ryska radiostationen Echo Moskvy (Moskvas eko), tycks ha minst nio liv.

Huvudägare till Echo Moskvy är Gazprom-Media, ett dotterbolag till Rysslands statsägda gasbolag Gazprom. Och Gazprom är ett av fundamenten för Vladimir Putins makt.

Trots ägarbilden har Echo Moskvy i många år varit en kanal för en maktkritisk journalistik. Venediktov har flera gånger hotats av avsked men alltid hängt sig kvar och stått emot missnöjesyttringar och påtryckningar uppifrån. Kanske har Echo Moskvy fått fortsätta därför att makthavarna i Kreml tycker att det ändå är fördelaktigt att kunna visa utåt att det visst finns yttrandefrihet i Putins Ryssland.

Nyligen såg det än en gång ut som om Venediktov skulle tvingas sluta. En av hans reportrar hade twittrat elakt och kanske smaklöst om ett uppmärksammat dödsfall i en av den ryska elitens familjer. Det som hände visade att det ändå kanske finns någon rättvisa, skrev journalisten ungefär. Ägarna i Gazprom-Media krävde att Venediktov skulle sparka journalisten, men när Venediktov vägrade, hotades han i stället själv av avsked.

Efter förhandlingar slutade det hela med avstängning i ett par månader för den twittrande journalisten och med ett löfte från Venediktov att utarbeta en uppförandekod på sociala medier för alla journalister på Echo Moskvy. Än en gång hade Venediktov avvärjt ett hot mot sin radiostation.

Men Echo Moskvy har dessutom fått en varning från den ryska granskningsmyndigheten Roskomnadzor efter en sändning som handlade om inbördeskriget i östra Ukraina. Den följde inte den ryska propagandans bild och Echo Moskvy-sändningen anklagades därför för att innehålla uppmaningar till »krigsbrott och extremism«. Om radiostationen får en varning till inom ett år kan myndigheterna ta ifrån den sändningslicensen och stänga stationen.

Mönstret är att Kreml i samband med Ukrainakriget tänker försöka täppa till de få kvarvarande andningshålen för kritiska och självständiga journalister i Ryssland. Tidningen Novaja Gazeta har varnats, och flera tidningar och tidskrifter som håller en oberoende linje, hotas när en ny lag som minskar utländskt ägande i ryska medier, får effekt. Kreml-lojala ägare kan då ta över, och då blir det ännu tystare i Ryssland.

Stig Fredrikson är rysslandsexpert och erfaren korrespondent och utrikeskommentator. 

 

Kommentarer inaktiverade.