”Lagstifta mot diskriminering”, uppmanar Rosa Taikon

”Det är dags för romerna att ta sitt ansvar för sig själva och samhället”, säger en Sverigedemokrat i en tv-dokumentär (11/11 2010).

Jag frågar mig om mannen är fullständigt renons på sunt förnuft och tankeverksamhet när det gäller romerna.

Hur ska man kunna ta ansvar för sitt eget liv, eller för samhället, när man ideligen jagas från land till land?

I Ungern jagar det högerextrema gardespartiet Jobbik romerna till slagghögar. Romerna diskrimineras överallt: Rumänien, Bulgarien, Polen, Kosovo och så vidare. I Frankrike lovar Sarkozy sin befolkning att han ska ”jämna marken med romerna”. I Italien bränner Berlusconi ner deras läger.

Vad kommer att hända oss svenska romer när Sverigedemokraterna har maktställning i riksdagen? De har full rätt att lägga in sina veton när det passar dem.

Själv är jag, som alla svenska romer, uppvuxen i lägergetton. Regeringen hade påbjudit kommunerna att vi bara fick stanna tre veckor på varje plats. Skolor var stängda för oss. Far utbildade oss barn till musiker. Vi måste ju försörja oss. Som musiker betalade jag nöjesskatt vid nio års ålder.

FN:s deklarationer om de mänskliga rättigheterna nådde oss först på 1960-talet. Inte tack vare någon framsynt politiker, utan genom min syster Katarina Taikon, som skrev åtta sociala böcker och 14 Katitziböcker, där hon beskrev romernas förhållanden. I 50 års tid har jag själv på skolor, universitet och föreningar försökt få människor att se romernas utsatthet, när diskrimineringen från stat och kommun pågått.

Det har varit en lång väg från lägergetton till de stora museerna där mina arbeten visas, vilket den nuvarande regeringen uppmärksammat mig för med en guldmedalj.

I Aktuellt (16/9 2010) säger man: ”Frankrike har brutit mot EU:s regler om mänskliga rättigheter.” Om romerna i Europa ska få samma rättigheter som den övriga befolkningen, bostad, skola, utbildning, måste EU i Bryssel och Strasbourg stifta en internationell lag mot diskriminering av romer, som ska gälla i alla länder och som ska beivras och lagföras om den inte följs!

Rosa Taikon

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s