Nygamla tag i brottsbekämpningen bakom rom-registret?

Av Jan-Erik Pettersson

Vad säger Reinfeldt? Reinfeldt beklagar. Och Ask beklagar också. För att inte tala om Ullenhag. Och rikspolischefen är besviken, rent av arg. Alla är för övrigt arga. Det gäller förstås registret över romerna.

Vi har uppenbarligen i det här landet en del murkna myndighetstraditioner som måste och förhoppningsvis kommer att rökas ut. Men en sak som oroar mig är det här hyperavancerade dataprogrammet à 120 000 spänn som använts. Det verkar inte vara något som oförbätterliga övervintrare i poliskåren håller på med.

Kanske har ansvarig höjdare varit på studiebesök i USA och lärt om etnisk profilering. I New York finns till exempel ett upplägg som kallas stop-and-frisk. Det låter sunt och träningsorienterat, men handlar i själva verket om att polisen direkt på gatan har rätt att hejda personer som ser skumma ut, uppför sig konstigt, står för stilla eller går för fort och muddra dem och fråga ut dem. Ibland, om de käftar, får de sig en omgång. Programmet har beskrivits som sensationellt framgångsrikt. New York har blivit en trygg stad.

Det hela bygger på att polisen noga väljer vilka som ska friskas, fast inte via ett register utan helt momentant. Programmet har mött hård kritik för dess etniska snedvridnings skull och med tanke på att bara tio procent av den halva miljon haffningar som görs årligen leder till misstanke om något som helst brott.

New Yorks borgmästare Michael Bloomberg, stop-and-frisk-programmets främste tillskyndare, var också kritisk i en radiointervju i somras.

”Alldeles för många vita stoppas”, hävdade han.

”Men nästan 90 procent är ju svarta eller latinos”, invände reportern.

”Jag vet inte vilken skola du har gått i, men tydligen har du inte fått lära dig matte där”, var Bloombergs svar.

Underförstått: alla vet att alla brott begås av färgade. Det är statistiskt bevisat. Och har de inte gjort nåt skit så kommer de att göra det.

De potentiellt kriminella får med andra ord fan innan brottet är begånget. Eller ännu bättre – innan det ens finns som tanke i deras huvuden.

Rom-registret må vara en dyster relik. Men det är också något så 2013 över det. ”Det här är typiskt modernt polisarbete”, säger en polischef i Örebro till DN. Satsning på underrättelsetjänst. Analysarbete. Ligga ett steg före de kriminella. Rikspolischefen själv önskar mer sånt. Att namninsamlingen blir ofrivilligt etnisk kan inte hjälpas.

Klassificering à la rasbiologiska institutet. Zigenarregister. Etnisk profilering. Reva. Digital uppgiftshantering med avancerade program.

En mörk dåtid möter en mörk framtid. De nickar avmätt åt varandra och skakar hand.

Kommentarer inaktiverade.