Pussy Riot stödjer Ordfronts Bolotnajakampanj

I skuggan av konflikten på Krimhalvön startar i dagarna nästa rättegångsomgång mot de så kallade Bolotnajafångarna – de ryska demokratiaktivister som fängslades efter Putinkritiska manifestationer den 6 maj 2012 på torget Bolotnaja i Moskva. Krigshotet mot grannlandet har i viss mån ändrat fokus på omvärldens kritik, men den ryska regimens övergrepp mot demokrati och mänskliga rättigheter inne i landet pågår oförminskat.

Behovet av att stödja 6-maj demonstranternas rättigheter är lika stort som tidigare. I en ambulans på väg till sjukhuset efter en attack inne i en hamburgerrestaurang uttalar Pussy Riotmedlemmarna Nadja Tolokonnikova och Masja Aljochina sitt stöd till fångarna – och till Ordfronts kampanj för demokratiaktivisterna.

Föreningen Ordfront inledde i februari en kampanj för att ge röst åt den demokratiska oppositionen i Ryssland. Föreningen vill bland annat rikta uppmärksamhet på den rättsprocess som pågår mot demokratiaktivister som demonstrerade mot president Putin på torget Bolotnaja i Moskva den 6 maj 2012. Vid manifestationen greps omkring 30 personer, av dem har 11 beviljats amnesti men 16 är fortfarande frihetsberövade.

Fram till den 6 maj kommer föreningen att presentera demonstranter som sitter fängslade. De får berätta med sina egna ord och kända kulturarbetare kommer på olika sätt att visa sitt stöd. Det går att följa kampanjen på: www.ordfront.se.

Kommentarer inaktiverade.