Tillgänglighet, det vackraste ordet

Oktober är litteraturmånad (förlåt Bok & biblioteksmässan i september i Göteborg), det haglar nomineringar och utnämningar. Finast är förstås Nobelpriset, det tippas, vadslås och diskuteras många veckor innan tillkännagivandet. I år gick det till fransmannen Patrick Modiano. Sedan är det Augustprisnomineringarna. Också viktigt och roligt för författare, bokhandel och förlag. Och alla läsarna.
Lite mer undanskymt men absolut inte mindre viktigt är Svensk biblioteksförenings utdelning av en radda bibliotekspriser och litteraturditon. I år skedde utdelningen på Stockholms statsbibliotek i den pampiga rotundan. Sveriges största folkbibliotek är en imponerande byggnad, om man inte varit där på ett tag är det lätt att bli lite skrämd.
Det finns mycket att glädja sig åt bland Svensk biblioteksförenings priser; naturligtvis att de finns och hyllar både bibliotek, bibliotekarier och författare. Men särskilt gläds jag över att tillgänglighet hyllas. Älskar tillgänglighet. Jag vet. I prissammanhang kanske det låter lite torrt. Men det är det vackraste och viktigaste jag vet.  Så heja Boden, som fick Årets bokbusspris.
Marianne Steinsaphir

Buss

 

 

 

Kommentarer inaktiverade.