Ingen kalkbrytning i Ojnareskogen

Johan Berg, aktiv i Fältbiologerna

En glad Johan Berg och ett tjugotal andra aktivister firade Ojnare-seger med tårta utanför Rosenbad.

Ojnareskogen på Gotland har idag fått status som Natura 2000-område, meddelade miljöminister Åsa Romson på förmiddagen. Aktivister från Fältbiologerna och Grön Ungdom samlades på gräsmattan utanför Rosenbad för att fira med tårta. – Det är en seger, vi firar idag! Det är en lång kamp som nu har fått sitt slut, säger Johan Berg som varit aktiv i Fältbiologerna i tre år. Under hela sin aktiva period har Johan varit delaktig i Ojnare-protesterna, som har bestått av bland annat debattartiklar, brev till politiker och de fysiska konfrontationerna i Ojnareskogen som skedde för ungefär tre år sedan. Aktivister och lokalbefolkning satte sig  helt enkelt i vägen för maskinerna som skulle börja avverka skogen på platsen för Nordkalks nya kalkbrott. Än är frågan inte helt avgjord dock: målet ska fortfarande upp i Högsta domstolen, men till skillnad från tidigare kommer Ojnare nu alltså att bedömas som ett skyddat område. Johan Berg tror att det därmed är osannolikt att det blir något kalkbrott, men att Nordkalk säkert kommer att överklaga domen. – Oavsett hur domen faller kommer någon att överklaga. Vi kommer överklaga om Nordkalk vinner. Men det är avgjort nu, som vi ser det. Idag är det fest. Han är också glad över att det visar att protester kan löna sig. Dessutom har frågan om problematisk gruvdrift hamnat i ljuset. Ett annat exempel på kontroversiella gruvor är Jokkmokk, där aktivister försöker skydda området Kallak/Gállok från brytning. (Ordfront skrev om konflikterna i både Jokkmokk och Ojnare i nummer 5/2013). – Det hela visar att vi har en för svag minerallagstiftning. Det är för lätt att starta gruva idag, säger Johan Berg. Miljörörelsen har alltså fler strider att ta, men nu med en viktig och stärkande seger i ryggen.

Kommentarer inaktiverade.